Skip to Content

A tó állatvilága

 A Palatinus-tó, mint élőhely

A tó vizének évszakos hőmérséklet-ingadozása nagyon fontos a tó élővilága szempontjából. Nyáron a meleg vízréteg a hideg felett helyezkedik el. A lebegő algák gyorsan elszaporodnak a felső rétegben. Robbanásszerű elburjánzásuk a vízvirágzás. Ősszel a víz felső rétege hűlni kezd, míg el nem éri az alatta lévő réteg hőmérsékletét. Ekkor a két réteg összekeveredik.

Télen újra kialakul egyfajta rétegződés, ámde fordítva: felül helyezkedik el a hidegebb (0 C°), de könnyebb víz és jég, a sűrűbb és melegebb (4 C°) víz pedig alul. A jég jó hőszigetelő. A víz e különleges tulajdonsága tette lehetővé, hogy a növények és az állatok, különösen a halak, a kinti fagytól és széltől védve át tudjanak telelni. Tavasszal a jégolvadással és a tó vizének melegedésével, ahogy a rétegek hőmérséklete kiegyenlítődik, a víz ismét teljesen felkeveredik.

 Milyen állatokat láthatunk, hallhatunk a Pala partján?

Mindössze néhány centiméteres élőlény az édesvízi medúza  (Craspedacusta sowerby, 1.)  az egyetlen hazai csalánozófaj, aminek polip- és medúzaalakja is ismert. Jelenléte a víz tisztaságát jelzi. Zooplanktonnal táplálkozik, így nagy szerepe van a víztisztításban is.

A nagy mocsári csiga (Lymnea stagnalis, 2.) a legnagyobb hazai vízicsigafaj. A tüdős csigákhoz tartozik, ezért időnként fel kell jönnie a felszínre levegőt venni.

Hazánk legnagyobb kagylója a tavikagyló (Anodonta cygnea), és a főként folyókban élő vándorkagyló (Dreissenapolymorpha) mellett itt él a festőkagyló (Unio pictorum) is. Ez utóbbinak a teknőjét valamikor festők használták színek kikeverésére, belső gyöngyházrétegéből pedig gombokat készítettek.

A tóban rákok is élnek, amelyek valószinűleg haltelepítéskor kerültek bele.

A kecskerák (Astacus leptodactylus, 3.), a folyami rák (Astacus astacus, 4.)  és a jellegzetes hangú kecskebéka (Rana esculenta, 5.) mellett időnként a vízisikló (Natrix natrix) is fölbukkanhat a nádasban.A vízisikló veszélytelen, mérget nem termel, félénk állat, de ha megriasztják, fenyegetően sziszeg. Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett!

                             
                                                1.                                                     2.                                                     3.   
 
                             
                                             4.                                                     5.